Нема производи во вашата кошничка.

Нашата политика за колачиња (cookies)

Општо

Ви благодариме што посетивте една од следниве Студио Модерна Дооел Скопје, Костурски Херои бр.38, Скопје Македонија (“Студио Модерна”) веб-страници:

Оваа политика за колачиња важи за сите Студио Модерна Веб-страници. Со користење на Студио Модерна Веб-страниците вие се согласувате со оваа полиса преку разгледување на Веб-страната или со давање на експлицитна согласност, кој и да е случајот.

Студио Модерна го задржува правото да ја надополни оваа Политика за Колачиња во кое било време. Која било ревизија на постоечките колачиња ќе биде додадена во најкраток можен рок. Ви препорачуваме да ја проверите оваа страница што е можно поскоро.

Што се колачиња (cookies)?

Колачиња (cookies) се текстуални фајлови кои се складираат на корисничкиот уред при посета на Веб-страници. Кога Веб страната ќе биде повторно посетена, Студио Модерна има пристап до таа содржина на вашиот уред, складирана преку колачињата.

Со помош на колачињата Студио Модерна нуди подобра и кориснички поефективна и персонализирана функционалност и прикажување на Веб-страниците (функционални колачиња), додека истовремено тие му помагаат на провајдерот да ги анализира корисниците, посетувањата со најавување (за аналитички цели) и за поефикасно рекламирање (маркетинг цели).

Студио Модерна на својата веб-страница користи сопствени колачиња (“first party cookies”), но исто така им дозволува и на останати трети лица да инсталираат сопствени колачиња (“third party cookies”) на уредот на корисникот. Со неговата согласност, корисникот се согласува на употребата на колачињата од страна на Студио Модерна и трети лица.

Бидејќи ние постојано се стремиме да ви го овозможиме најдоброто можно корисничко искуство, нашите веб страници функционираат оптимално кога колачињата се дозволени на вашиот уред. На овој начин ние можеме да ве препознаеме кога ќе се вратите на нашата веб страна, додека колачињата ни помагаат да ги препознаеме и поправиме грешките, правејќи ја вашата посета побрза и персонализирана. Дополнителни информации ќе бидат снимени само доколку вие се согласите со тоа, на пример со внесување на податоци при нарачка на производ или при регистрација/најава.

Колачиња (cookies)не се...

 • Наменети за шпионирање на корисници и НЕ следат сè што корисникот прави
 • Малициозни кодови или вируси
 • Поврзани со несакани пораки
 • Способни да ги следат командите на вашата тастатура (не ги снимаат/помнат вашите лозинки)
 • Наменети се строго и ексклузивно за маркетинг цели

Типови на колачиња (cookies) кои се користат на Студио Модерна Веб-страниците

На веб-страницата на Студио Модерна ние користиме различни типови на колачиња. Колачињата може да варираат зависно од нивната функционалност, должината на нивната валидност и страницата која ги инсталира.

Неопходни

Функционални Колачиња се оние кои се неопходно строго за оперирање на Веб-страницата. Без овие колачиња, Веб-страницата нема да функционира правилно. Според ова, ние не ја бараме вашата специфична согласност за тие колачиња.

adOtr Studio Moderna d.o.o. Користени со цел да се открие спам и да се подобри безбедноста на веб -страницата Session Necessary
altutgv2 Studio Moderna d.o.o. Користени со цел да се открие спам и да се подобри безбедноста на веб -страницата Persistent Necessary
CACHED_FRONT_FORM_KEY Studio Moderna d.o.o. Обезбедува сингл-безбедност на веѓите на посетителите со спречување на фалсификување на барање за вкрстено место. Е колачето е од суштинско значење за безбедноста на веб -страницата и посетителот. Session Necessary
frontend Studio Moderna d.o.o. Колаче за автентикација на корисникот. 7 days Necessary
PRLST Studio Moderna d.o.o. Користени со цел да се открие спам и да се подобри безбедноста на веб -страницата Session Necessary
sbbi Studio Moderna d.o.o. Контрола колаче што се користи во врска со мрежната испорака на веб -страницата, мрежната испорака (CDN). Session Necessary
sp_lit Studio Moderna d.o.o. Користени со цел да се открие спам и да се подобри безбедноста на веб -страницата 1 day Necessary
spcsrf Studio Moderna d.o.o. Обезбедува безбедност на прелистување на посетителите со спречување на фалсификување на барање за вкрстено место. Е колачето е од суштинско значење за безбедноста на веб -страницата и посетителот. 1 day Necessary
SPSE Studio Moderna d.o.o. Обезбедува безбедност на прелистување на посетителите со спречување на фалсификување на барање за вкрстено место. Е колачето е од суштинско значење за безбедноста на веб -страницата и посетителот. Session Necessary
UTGv2 Studio Moderna d.o.o. Користени со цел да се открие спам и да се подобри безбедноста на веб -страницата. Не ги чува специфичните податоци за посетителите. 179 days Necessary
cnv Studio Moderna d.o.o. Дневници за лична карта на селен-сервер за секоја тековна сесија Persistent Necessary
cookieImplicit Studio Moderna d.o.o. Колаче што ги чува клиентите имплицитна согласност. 29 days Necessary
csr Studio Moderna d.o.o. Дневници за лична карта на селен-сервер за секоја тековна сесија Persistent Necessary
new_session Studio Moderna d.o.o. Дополнителен систем колаче што препознава различни сесии. Препознавањето и сегрегацијата на сесијата се неопходни за анализа и функционални цели. Session Necessary
otr Studio Moderna d.o.o. Користени со цел да се открие спам и да се подобри безбедноста на веб -страницата Persistent Necessary
VIEWED_PRODUCT_IDS Studio Moderna d.o.o. Колачето го одредува идентификацискиот број на производите што се посетени во онлајн продавницата. Session Necessary
socialquote Studio Moderna d.o.o. Колаче што се сеќава на содржината на количката и повторно ја прикажува ако корисникот ја напушти веб -страницата и се врати преку врската на социјалната мрежа. 30 days Necessary
cookieConfirmed Studio Moderna d.o.o. Колаче што чува согласност на корисникот за употреба на колачиња на веб -страница. Persistent Necessary
CART Studio Moderna d.o.o. Колачиња продавници за информации за колички Session Necessary
JSESSIONID Silverpop Systems Inc. Колаче издадено од апликацијата ASP.NET на Microsoft управува со корисничката сесија на веб -страницата што ја посетувате и е основа за создавање веб -страници. Session Necessary
PHPSESSID Studio Moderna d.o.o. Сесија за делови од веб -страницата врз основа на PHP програмскиот јазик. Одредени делови од нашата веб -страница се засноваат на различни програмски јазици, така што обично инсталираме повеќе од една сесија. Session Necessary
store Studio Moderna d.o.o. Колаче што ја прикажува содржината на веб -страница на јазикот на корисникот. 1 year Necessary
disableCookies Studio Moderna d.o.o. Колаче што чува информации дека корисникот има оневозможено колачиња на веб -страница. 20 years Necessary
SmSplitCartActive Studio Moderna d.o.o. Колаче што идентификува или користи тест верзија на веб -страница кога има неколку различни формати на страници за тестирање. 30 days Necessary
SmSplitCartTmp Studio Moderna d.o.o. Колаче што се користи за тестирање на различни формати на веб -страници. 30 days Necessary
PREF Google Inc. Колаче за безбедност на Google. Ова колаче ве известува кога веб -страницата што ја посетувате е идентификувана како опасна од Google - малициозен код, вирус, несоодветна содржина, итн. 2 years Necessary

Функционални колачиња

Се оние колачиња кои го подобруваат искуството на клиентот на Веб-страницата, но сепак активна согласност е неопходна за овие колачиња да бидат инсталирани на вашиот компјутер.

twk_idm_key Tawk.to Овозможува на веб-страницата да го преиспита посетителот, со цел да ја оптимизира функционалноста на разговорот. Session
TawkConnectionTime Tawk.to Збир на колачиња создадени од Tawk.To Chat во живо што овозможува комуникација помеѓу операторот и корисникот. Session
esScriptStatus Studio Moderna d.o.o. Се користи за да се провери дали прелистувачот овозможува складирање на податоци за сесијата. Persistent
esState Studio Moderna d.o.o. Се користи за следење на производите во количка и производи што ги гледа клиентот, да ги оптимизираат препораките на производот и да следат конверзии со препорачани производи. Persistent
scCartItems Studio Moderna d.o.o. Се користи за следење на производот во количка со цел да се прилагодат понудите што Мах избрани производи во количка. Persistent
email Studio Moderna d.o.o. Колаче што се сеќава на адресата за е -пошта што ја внесувате при купување и најавување на нашата веб -страница. 1 year
VIEW Silverpop Systems Inc. Користете автоматски софтвер за маркетинг SilverPop за спроведување на апликација за директориум. 3 years
sliderk2c_stayClosed Klick2Contact EU Ltd Ова колаче се разликува кога рекламната лента за функцијата Klick2Call на корисникот е затворена и повеќе не се појавува. Session
SmExtFloater[#], SmExtFloater[][visitTime], SmExtFloater[ID] Studio Moderna d.o.o. Функционално колаче што управува со пловечката рекламна лента на веб -страницата. Ова колаче само се сеќава дали е прикажан транспарентот и што треба да се прикаже. 30 days
__cfduid Tawk.to Благодарение на ова колаче, на луѓето може да им се помогне информативно ако имаат проблеми или да одговорат на нивните прашања во прозорците за разговор. Овие колачиња исто така помагаат да се генерираат статистика за однесувањето на посетителот на веб -страницата, што пак ви овозможува да направите веб -страница што одговара на нивните желби. 1 year
ss Tawk.to Благодарение на ова колаче, на луѓето може да им се помогне информативно ако имаат проблеми или да одговорат на нивните прашања во прозорците за разговор. Овие колачиња исто така помагаат да се генерираат статистика за однесувањето на посетителот на веб -страницата, што пак ви овозможува да направите веб -страница што одговара на нивните желби. 1 year
tawkUUID Tawk.to Благодарение на ова колаче, на луѓето може да им се помогне информативно ако имаат проблеми или да одговорат на нивните прашања во прозорците за разговор. Овие колачиња исто така помагаат да се генерираат статистика за однесувањето на посетителот на веб -страницата, што пак ви овозможува да направите веб -страница што одговара на нивните желби. 11 years
Tawk_[#] Tawk.to Збир на колачиња создадени од Tawk.To Chat во живо што го разликува разговорот помеѓу операторот и корисникот. 12 years

Аналитички

First Party Аналитичките Колачиња и Third Party Аналитичките колачиња, се во согласност со следните критериуми:

 • Договор склучен со третото лице, кој обезбедува дека содржината/информациите кои ќе бидат собрани ќе бидат искористени само за намената на Студио Модерна анализите;
 • Анонимност на содржината/информациите. За вакви аналитички колачиња, согласност не е потребна; како и да е, корисникот на Веб-страницата може да ја оневозможи нивната употреба.
_dc_gtm_UA-# Studio Moderna d.o.o. Користено од Google Tag Manager за контрола на вчитувањето на ознаката за скрипта за аналитика на Google. 1 day
_ga Google Inc. Уникатен идентификатор уникатен за сите прелистувачи што им овозможува на корисниците да го следат сообраќајот на веб -страницата на корисникот. 2 years
_ga_# Studio Moderna d.o.o. Користено од Google Analytics за да собере податоци за бројот на пати кога корисникот ја посетил веб -страницата, како и датумите за прва и најновата посета. 2 years
_gat Studio Moderna d.o.o. Користено од Google Analytics за стапка на барање за гаснење 1 day
_gid Google Inc. Ова колаче регистрира уникатна лична карта што се користи за составување статистика за употреба на веб -страницата на посетителот. Session
collect Google Inc. Се користи за испраќање на податоци до Google Analytics за уредот и однесувањето на посетителот. Го следи посетителот преку уреди и маркетинг канали. Session
com.silverpop.iMA.page_visit Silverpop Systems Inc. Аналитичко колаче од прва страна што агрегира посети на под-страница на веб-страница. 20 minutes
com.silverpop.iMA.session Silverpop Systems Inc. Колаче за аналитика од прва страна што е инсталирано на почетокот на веб-сесијата за да се соберат и снимаат прегледи на страници за време на секоја сесија. 20 minutes
com.silverpop.iMAWebCookie Silverpop Systems Inc. Аналитичко колаче од прва страна што чува информации за извештаи за е-вести, е-пошта, итн. Испратено од системот. 1000 days
History.store Studio Moderna d.o.o. Содржи лична карта за посетители - ова се користи за следење на навигацијата и интеракцијата на посетителите на веб -страницата за внатрешна оптимизација на веб -страницата. Session
LAST_CATEGORY Studio Moderna d.o.o. Собира во формирање на кои производите се гледаат од посетителот - ова се користи за оптимизирање на навигацијата на специфичните посетители на веб -страницата. Session
SPSI Studio Moderna d.o.o. Поставува уникатна лична карта за сесијата. Ти е на веб -страницата да добие податоци за однесувањето на посетителите за статистички цели Session
personalid Studio Moderna d.o.o. Аналитичко колаче што му дава на секој посетител за прв пат на нашата веб-страница уникатен број за идентификација. 1 year
pixel.ashx Google Inc. Уникатен идентификатор уникатен за сите прелистувачи што им овозможува на корисниците да го следат сообраќајот на веб -страницата на корисникот. Session
NID Google Inc. Зачувува преференции и информации на корисниците кога прикажаните страници се поврзани со содржината од софтверот Google Maps. 6 months
ga_uid Google Inc. Ова колаче регистрира уникатна лична карта што се користи за составување статистика за употреба на веб -страницата на посетителот. Session
_gat_UA-[#] Google Inc. Колаче што го ограничува бројот на пребарувања што може да ги направи Google. Session
_dc_gtm_UA-[#] Google Inc. Cookie Google Analytics. Session
DV Google Inc. Ова колаче ја следи употребата на додатоци на Google. Session
1P_JAR Google Inc. Овие колачиња се користат за собирање статистика на веб -страници и стапки на конверзија. 30 days
ts_event_cex Studio Moderna d.o.o. Ова колаче го регистрира изворот (кампања, канал, партнер) преку кој посетителот ја достигнува страницата. Колачето го регистрира само изворот на посетата без дополнителни информации за посетителот. Session
smtos Studio Moderna d.o.o. Ова колаче го следи колку долго корисникот бил на веб -страницата. 1 year
med Studio Moderna d.o.o. Ова колаче запишува каков канал го достигна корисникот на нашата веб -страница - преку е -пошта, рекламирање на банер, спонзориран пост, итн. 1 year
src Studio Moderna d.o.o. Внатрешно аналитичко колаче што го чува изворот на пристигнување на корисникот на одреден дел од веб -страницата. Податоците собрани од колачето се агрегираат и не се разликуваат помеѓу различни корисници. Session
ts_event_referrer Studio Moderna d.o.o. Ова колаче го регистрира изворот (кампања, канал, партнер) преку кој посетителот ја достигнува страницата. Колачето го регистрира само изворот на посетата без дополнителни информации за посетителот. Session
ts_event_src Studio Moderna d.o.o. Ова колаче го регистрира изворот (кампања, канал, партнер) преку кој посетителот ја достигнува страницата. Колачето го регистрира само изворот на посетата без дополнителни информации за посетителот. Session
referrer Studio Moderna d.o.o. Ова колаче го регистрира изворот (кампања, канал, партнер) преку кој посетителот ја достигнува страницата. Колачето го регистрира само изворот на посетата без дополнителни информации за посетителот. 3 months
__sreff Studio Moderna d.o.o. Колаче што содржи информации за веб -страниците што ги посетувате и времето поминато на веб -страницата. Session
cex Studio Moderna d.o.o. Колаче што го идентификува изворот на пристигнувањето на посетителот на Google, Facebook или слични кампањи. 1 year
__reff Studio Moderna d.o.o. Колаче за да го следи изворот при префрлување на веб -страници. 30 days
__qca Studio Moderna d.o.o. Собира анонимни податоци за посетите на веб -страницата на корисникот (како што се број на посети, време поминато на веб -страницата и натоварени страници) за да генерираат извештаи потребни за оптимизирање на содржината на веб -страницата. 1 year
iutk Studio Moderna d.o.o. ISSUU Cookie, кое ви овозможува да гледате интерактивни публикации и да ја следите статистиката на услугата за содржината. 10 years
OTZ Google Inc. Зачувува преференции и информации на корисниците кога прикажаните страници се поврзани со содржината од софтверот Google Maps. 1 year
SNID Google Inc. Колаче на Google што ги чува вашите преференции и информации на софтверот за мапи на Google Map. 6 months
CONSENT Google Inc. Колаче што ја чува согласноста на корисникот да го користи тековниот домен. 21 years

 

Маркетинг колачиња и Приклучоци за Социјални Медиуми

 • Маркетинг колачиња: за овие колачиња, експлицитна согласност од корисникот е неопходна. Освен во случајот на Трети Лица (Third Party) Маркетинг Колачиња од Социјални Медиуми, каде согласноста им се дава на Социјалните Медиуми.
 • Приклучоци за Социјални Медиуми: им ги овозможуваат на корисниците сите функционалностите кои ги нудат социјалните медиуми, а се во согласност со мислењето на Комисиите на ЕУ за исклучоците при согласност. Како и да е, Студио Модерна има воспоставено дека за да би тие исклучоци биле дозволени, корисникот мора да биде најавен на некој социјален медиум, а во спротивен случај- експлицитна согласност е неопходна. Во случај да корисникот ја забрани употребата на такви колачиња на соодветните Социјални Медиуми, таквите Колачиња нема да бидат прикачени.
test_cookie DoubleClick Google Inc. колаче инсталирано од корисникот што тестира дали прелистувачот на корисникот поддржува колачиња. Платформа за рекламирање DoubleClick. Session
__exponea_etc__ Studio Moderna d.o.o. Ова колаче се користи за да се утврди кои производи ги гледал посетителот. Ова во формирањето се користи за промовирање на сродни производи и оптимизирање на ефикасноста на АД. 3 years
__exponea_last_session_ping_timestamp__ Studio Moderna d.o.o. Е колачето се користи за да се утврди кои производи ги видел посетителот. Овие информации се користат за промовирање на сродни производи и оптимизирање на ефикасноста на рекламирање. Persistent
__exponea_last_session_start_timestamp__ Studio Moderna d.o.o. Е колачето се користи за да се утврди кои производи ги видел посетителот. Овие информации се користат за промовирање на сродни производи и оптимизирање на ефикасноста на рекламирање. Persistent
__exponea_time2__ Studio Moderna d.o.o. Е колачето се користи за да се утврди кои производи ги видел посетителот. Овие информации се користат за промовирање на сродни производи и оптимизирање на ефикасноста на рекламирање. 1 day
__exponea_tracking_definition__ Studio Moderna d.o.o. Е колачето се користи за да се утврди кои производи ги видел посетителот. Овие информации се користат за промовирање на сродни производи и оптимизирање на ефикасноста на рекламирање. Session
_fbp Studio Moderna d.o.o. Користено од Фејсбук за испорака на серија производи за рекламирање, како што е наддавање во реално време од рекламни трети страни. 3 months
ads/ga-audiences Studio Moderna d.o.o. Користено од Google AdWords за повторно да ги посетите посетителите кои веројатно ќе се претворат во клиенти врз основа на онлајн Beh Aviour на посетителот преку веб-страниците. Session
CATEGORY_INFO Studio Moderna d.o.o. Собира податоци за посетителите. Овие информации се користат за доделување на посетителите во сегменти, правејќи го рекламирањето на веб -страниците поефикасни. Session
exponea#settings Studio Moderna d.o.o. Собира податоци за преференциите и однесувањето на посетителите на веб -страницата - ова во формирањето се користи за да се направи контекст и реклама порелевантни за специфичниот посетител. Session
IDE DoubleClick Содржи уникатен код што ги идентификува рекламите на Google Inc. прикажани на вашиот уред во ваше име. Платформа за рекламирање DoubleClick. Ви овозможува да ги следите перформансите на вашите реклами и да ги направите порелевантни. 2 years
pagead/1p-user-list/# Google Inc. Следи ако корисникот покажал интерес за специфични производи или настани на повеќе веб -страници и открива како корисникот се движи помеѓу страниците. Ова се користи за мерење на напорите за рекламирање и го олеснува плаќање на упатувања помеѓу веб-страниците. Session
tr Facebook.com Користено од Фејсбук за испорака на серија реклами, како што е наддавање во реално време од огласувачи на трети страни. Session
xnpe_#-#-#-#-# Bloomreach, Inc Ова колаче регистрира податоци за посетителот. Во формацијата е да се оптимизира релевантноста на рекламата. 3 years
__exponea__sync_modifications__ Studio Moderna d.o.o. Ова колаче се користи за да се утврди во кој експеримент е вклучен корисник. Persistent
fbevid Studio Moderna d.o.o. Користено од Фејсбук за испорака на серија реклами, како што е наддавање во реално време од огласувачи на трети страни. Persistent
sc Softcube.com ИД на клиент. 2 years
DSID DoubleClick Колаче што се користи за да ја поврзе вашата активност со други уреди кога ќе се најавите на вашата сметка на Google од друг уред. 14 days
id DoubleClick Содржи уникатен код што ги идентификува рекламите на Google Inc. прикажани на вашиот уред во ваше име. Платформа за рекламирање DoubleClick. Ви овозможува да ги следите перформансите на вашите реклами и да ги направите порелевантни. 2 years
fr Facebook.com Колаче на социјалната мрежа на Фејсбук за испорака на разни рекламни услуги, вклучително и рекламирање во реално време од трети страни. - Социјално вмрежување на Фејсбук „како“ колаче за копче 3 months
sb Facebook.com Колаче за социјално вмрежување на Фејсбук за да се овозможи рекламирање преку Интернет. - Социјално вмрежување на Фејсбук „како“ колаче за копче 18 months
c_user Facebook.com Колаче за социјално вмрежување на Фејсбук што идентификува корисник, апликација или веб -страница. - Социјално вмрежување на Фејсбук „како“ колаче за копче 2 months
xs Facebook.com Колаче за социјално вмрежување на Фејсбук што идентификува корисник, апликација или веб -страница. - Социјално вмрежување на Фејсбук „како“ колаче за копче 2 months
datr Facebook.com Колаче за социјално вмрежување на Фејсбук што ве препознава како корисник. - Социјално вмрежување на Фејсбук „како“ колаче за копче 2 years
csm Facebook.com Колаче за социјално вмрежување на Фејсбук што ви овозможува да го користите прозорецот за разговор на Фејсбук. - Социјално вмрежување на Фејсбук „како“ колаче за копче 1 month
lu Facebook.com Колаче за социјално вмрежување на Фејсбук што ви овозможува да се најавите на јавен компјутер. - Социјално вмрежување на Фејсбук „како“ колаче за копче 2 years
p Facebook.com Колаче за социјално вмрежување на Фејсбук - Колаче за копче на Фејсбук „како“ Session
presence Facebook.com Колаче за социјално вмрежување на Фејсбук што ви овозможува да го користите прозорецот за разговор на Фејсбук. - Социјално вмрежување на Фејсбук „како“ колаче за копче Session
wd Facebook.com Колаче за социјално вмрежување на Фејсбук што ја прилагодува големината на сликата на екранот. - Социјално вмрежување на Фејсбук „како“ колаче за копче Session
__stid Sharethis Целта на ова колаче е да го поврзе корисникот со теми од интерес врз основа на прикажаната содржина, потрошена и споделена додека го пребарува прелистувачот. 1 year
__sharethis_cookie_test__ Sharethis Ова колаче ја следи активноста на „Кликниот проток“, што е, на пример, веб -страниците што ги посетувате и навигирате и времето поминато на тие страници. 9 months
_unam Sharethis Ова колаче ја следи активноста на „Кликниот проток“, што е, на пример, веб -страниците што ги посетувате и навигирате и времето поминато на тие страници. 9 months
scCart Softcube.com Се користи за следење на набавки откако ќе се додадат во количката. 1 year
ysc Google Inc. Регистрира уникатна лична карта за да се задржи статистиката на кои видеа на YouTube што корисникот ги видел. Session
visitor_info1_live Youtube.com Колаче базирана на веб-страница на YouTube, кое ја оценува брзината на Интернет-врската на корисникот. 8 months

Менаџирање на дозволите за колачиња (cookies)

Одлуката дали ќе им дозволите на Веб-страниците употребата на колачиња е комплетно во ваши раце, но мора да се забележи дека страницата функционира оптимално само доколку колачињата на вашиот пребарувач или веб-страница се дозволени.

Доколку сакате да ги оневозможите колачињата, можете истото да го направите во налогодувањата за приватност. Како и да е, дури и доколку ги оневозможите колачињата, ова нема да влијае на неопходните колачиња кои се потребни за функционирање на веб-страницата.

Привремено оневозможување на колачињата

 • Mozilla Firefox
  Употребете ја опцијата »Private Browsing«. Прво, притиснете »Alt«. Ова го отвора менито од кое избирате »Tools« кликнувате »Private Browsing« или ја притискате комбинацијата »Ctrl + Shift + P«.
 • Google Chrome
  Употребете ја опцијата »New Incognito Window«. Тука можете да активирате нов прозорец со комбинацијата »Ctrl + Shift + N«.
 • Internet Explorer
  Со опцијата именувана »InPrivate« можете да пребарувате без да оставите траги. Прво, притиснете »Alt« во пребарувачот. Ова го отвара менито, од кое бирате »Tools« кликнувате »Browsing InPrivate« или ја притискате комбинацијата »Ctrl + Shift + P«.
 • Apple Safari
  Кликнете на »Settings« и изберете»Private Browsing«. Со притискање на »OK« копчето, знакот»Private« ќе се појави десно од барот со наслов.
 • Opera
  Притиснете на логото на веб пребарувачот во горниот лев агол. Побарајте го »Tab and Windows« и изберете »New Private Window« или притиснете ја комбинацијата »Ctrl + Shift + N«.

Трајно бришење на колачиња

 • Mozilla Firefox
  Притиснете на »Firefox« (горе десно) обележување, изберете »Options« и притиснете на »Privacy«. Потоа, во »History« делот на прозорецот »Firefox Should:« изберете ја опцијата »Use Custom Settings for History« и проверете ја опцијата »Allow Sites to Set Cookies«. Ако е неопходно, можете да ја активирате и опцијата »Always use private browsing«. Можете да ги избришете веќе снимените колачиња со кликнување на »Firefox« (горе десно) обележувањето, и потоа изберете »Options« и притиснете на табот »Privacy«. Потоа, во »History« делот од прозорецот »Firefox Should:« изберете ја опцијата »Use Custom Settings for History«, »Show cookies» и потоа «Remove All Cookies«. За повеќе информации притиснете тука.
 • Google Chrome
  Притиснете на Chrome мени иконата, изберете »Settings«, притиснете на »Show Advanced Settings« на дното од страната и изберете »Content Settings« во »Privacy« регијата. Изберете »Block Cookies and Other Site Data« и притиснете на »Done« копчето. Можете да ги избришете веќе снимените колачиња со притискање на Chrome мени иконата и потоа избирање на »Settings«, притискање на »Show Advanced Settings« и под »Privacy» изберете Delete Browsing History«. За повеќе информации притиснете тука.
 • Internet Explorer
  За да ги исклучите колачињта, притиснете на »Tools« и изберете го »Privacy« табот. Потоа притиснете на »Advanced« копчето и проверете ја опцијата за оневозможување на авотматско менаџирање на колачиња и поставате ги двете вредности на »Block«. Потврдете со притискање на »OK« копчето. Можете да ги избришете веќе снимените колачиња со притискање на »Tools«, »Deleting« и потоа »Delete«. За повеќе информации притиснете тука.
 • Apple Safari
  Притиснете на »Safari« обележувањето, изберете »Preferences« и побарајте под »Privacy«. Под »Block cookies« активирајте ја оваа опција и потврдете ја со притискање на »OK« копчето. Да ги избришете веже снимените колачиња, притиснете на »Safari« обележувањето, изберете »Preferences« и побарајте »Privacy«. Потоа селектирајте ги сите Веб- страници и притиснете »Remove All«. За повеќе информации притиснете тука.
 • Opera
  Притиснете на логото на веб пребарувачот (горен лев агол). Побарајте »Settings« и изберете »Preferences«. Потоа побарајте под »Advanced« табот за »Cookies« и штиклирајте ја »Never accept cookies« опцијата. Потврдете со кликање на »OK« копчето. Да избришете веќе снимени колачиња, кликнете на логото на веб пребарувачот во горниот лев агол, побарајте под »Settings« и изберете »Preferences«. Потоа побарајте под »Advanced« табот за »Cookies« и потоа опцијата »Delete All Cookies«. За повеќе информации притиснете тука.

Пред да се одлучите трајно да ги избришете колачињата, не заборавајте дека веб колачињата се фајлови кои се складираат на вашиот компјутер преку веб страници со цел да се подобри вашето корисничко искуство, како и да се направи попријатно, побрзо и поконкретно.

Изберете cookie налогодувања: