Нема производи во вашата кошничка.

Со свежа храна до подобро здравје

Оној човек којшто јаде свежа храна е всушност оној чија што исхрана содржи 75% свежа храна. Со таквата храна луѓето внесуваат помалку, но поквалитетни калории кои им даваат сила и и ги прават поотпорни.

Свежата храна: добра за твоето здравје, паричникот и многу повеќе од тоа

Свежата храна е многу поздрава од термички обработената, но сепак голем број на луѓе не ја сакаат. Нашиот вкус е навистина специфичен и ние, едноставно, не сакаме да јадеме нешто што не е доволно зачинето. Но, постојат неколку добри причини за тоа зашто да ги засакате свежото овошје и зеленчукот.

Посилни и поотпорни

Оној човек што јаде свежа храна е всушност оној чија што исхрана содржи 75% свежа храна. Со таквата храна луѓето внесуваат помалку, но поквалитетни калории кои им даваат сила и и ги прават поотпорни.

Термички обработената храна губи половина од нејзината хранлива вредност

Докажано е дека само постот го прочистува телото повеќе од свежата храна. Имено, зеленчукот кој се вари задржува само 40% од неговата хранлива вредност.

  •     На тој начин не ги уништуваме само ензимите, туку и витамините, особено витаминот Ц, чија задача е да ја прочистува крвта.
  •     Додека се варат, скробот и шеќерот хемиски се модифицираат и стануваат опасни за оние луѓе кои имаат проблеми со тежината.
  •     Загревањето најмногу ги оштетува мастите, кои понатаму лошо влијаат на пациентите кои патат од кардиоваскуларни заболувања.

Затоа секој може да јаде незготвена храна: дури и оние кои патат од дијабетис можат да конзумираат свежо овошје, но затоа треба да се внимава со преработуваното.